HockeyNews
PLUS

Skadorna stoppar inte Djurgården

(8149) Tom Nilsson-redigerad
Michael Erichsen/Bildbyrån

Publicerad: 23 april 2019

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Tom Nilsson kan inte träna ordentligt mellan slutspelsmatcherna, men när pucken släpps är han redo.
Trots att backklippan har missat fem matcher är han näst bäst i Djurgården på att täcka skott.
– Visst att vissa gör fler poäng än andra, men det är laget som har tagit oss hit och vad alla gör tillsammans. Det är det som är häftigast, säger Nilsson till HockeyNews.se inför SM-final 2 mot Frölunda.

Djurgården har tappat spelare som Jonathan Davidsson, Andreas Engqvist, Henrik Eriksson och Gustav Possler på vägen till SM-finalen mot Frölunda.

Och när Djurgården tränade i Globen under måndagen inför den första hemmafinalen i Stockholm saknades Olle Alsing, Dick Axelsson, Jacob Josefson, Tom Nilsson och Sebastian Strandberg på isen.

LÄS MER: Djurgården utan fem man i Globen

Men räkna med att de fem med skavanker lirar på tisdagskvällen.

Djurgårdens Tom Nilsson har svårt att träna i slutspelet, men biter ihop och spelar när det är match. Foto: Bildbyrån.

– Det går att spela matcher. Sedan är jag inte där jag önskar att jag var. Jag är inte hundra/hundra. Det går så pass att jag kan spela matcher i alla fall. Men då gäller det att ta hand om kroppen dagarna emellan. Det är lite så det är i ett slutspel, säger Tom Nilsson till HockeyNews.se.

Påverkar det här ditt spel mycket?

– Dels så var jag borta ganska länge i semin och missade fem raka matcher, och spelade knappt den första, så jag missade sex matcher där. Där tappade jag ganska mycket eftersom jag knappt kunde träna och knappt kunde spela. Det gjorde det lite svårt. Men jag fick komma in i den sista matchen mot Färjestad vilket var skönt, säger han och tillägger:

– Nu mot Frölunda är jag inne i det mer. Jag är tillbaka, även om jag inte är hundra. Men vem är det nu?

Tom Nilsson höll på att sätta en puck i halsen i 5-3-förlusten mot Frölunda i Göteborg då han täckte skott. Pucken träffade Nilsson i bröstet, en decimeter under halsen.

Djurgårdsbackarna Jesper Pettersson och Tom Nilsson har spelat i Tre Kronor under säsongen. Foto: Bildbyrån.

Han är bra på att visa mod och komma i vägen för puckarna. Trots att han missade fem semifinalmatcher mot Färjestad har han blockat tolv skott på nio matcher. Bara Jason Garrison har stoppat fler framför målvakten Adam Reideborn.

Tom Nilsson gillade att vara tillbaka i Scandinavium.

– Jag kan tänka mig att det var mycket nerver på många, men nu är man inne i det. Första matchen är avgjord, visst vi torskade, men man är inne i det. Så tar man det därefter.

I Globen har Djurgården en seger på de fem senaste matcherna och en ny vinst är välbehövlig.

– Mm. Jag vet inte varför. Det har blivit så. Det är väl ingenting vi tänker på. Det är väl ni som är duktiga på det, hehe. Egentligen bryr man sig inte var man spelar. Nu handlar det bara om att vinna. Det är jättekul att spela i Globen. Det känns proffsigt.

Nilsson fortsätter och nämner redan nästa final i Stockholm.

– Det blir kul att spela på Hovet. En lördag på Hovet…

Djurgården åkte på torsk både i den första matchen i SM-kvartsfinalen mot Skellefteå och i den första SM-semifinalen mot Färjestad, men det har inte stoppat lagmaskinen Djurgården från att ta sig till final för första gången sedan 2010.

– En matchserie på sju matcher handlar väldigt mycket om tålamod. Att göra rätt saker varje dag. Det har vi gjort stundtals väldigt bra. Mot Färjestad var det två matcher vi tappade lite… Men annars tycker jag att vi har gjort våra grejer över en längre tid och då ger det utslag.

Tre Kronor-meriterade Tom Nilsson vet att tålamod är en nyckel för att vinna en slutspelsserie. Foto: Bildbyrån.

– Att vi torskar första matchen, och vi har gjort det de två senaste serierna det här slutspelet, visar att vi har tålamod och inte får panik.

Tom Nilsson var med i Frölundas guldlag 2016 och 2019 är Roger Rönnbergs lag favoriter i finalen mot Djurgården.

– De är ett bra lag. Men Frölunda förut har varit att de spelar sig ur varje situation. Nu är det lite mer rakt fram på dem. Sedan kommer det säkert att bli så på bortaplan också. Ännu mera rakt. Det kommer att bli en rolig matchserie.

Tom Nilsson passar på att hylla två lagkamrater som har gjort ett väldigt bra SM-slutspel.

– ”Dicken” (Axelsson) har varit sjukt bra i det här slutspelet. Han har genomgått en metamorfos och blommar ut nu. Jag tycker att han ger självförtroende till hela laget genom att han står upp och gör sin grej. Han ska spela lite på gränsen, det är då han är som bäst. Han har verkligen steppat upp, säger Nilsson och ler brett.

– Självklart har ”Basse” (Sebastian Strandberg) gjort ett grymt slutspel. Men som hela laget jobbar tillsammans, det är det som har tagit oss hit. Visst att vissa gör fler poäng än andra, men det är laget som har tagit oss hit och vad alla gör tillsammans. Det är det som är häftigast.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!